Elsker familielivet i seilbåt

«Barna digget å kunne både sovne og våkne med vennene sine i nabobåten, så da det ble suksess byttet vi til en større overnattingsbåt. Året etter realiserte vi drømmen om å seile».

Joachim Opthun Cedergren, kona Jeanette, barna Herman (14) og Henrik (12) og ikke minst hunden Nala gleder seg ekstra mye til tredje sesong med Bavaria C38. Allerede denne påsken starter familiehyggen om bord.

Familien har som de fleste andre gått gradene og opplevd den berømte 3-fotssyken. Med mor som var oppvokst i en Wiking 28 og far som ferierte om bord i en Marex 770 Holiday har de to alltid hatt tilknytning til båtlivet.

– I vårt voksne liv startet vi med en White Shark 215 i 2012, da ungene var små. Det var en stødig skjærgårdsjeep som brakte oss fort ut på skjæret og hjem igjen. Deretter gikk vi til en Askeladden Beetle 645, Yamarin 65BR og i 2020 kjøpte vi en Finnmaster T7. Med denne fant vi ut at det å ha muligheten til å overnatte i båten egentlig var ganske koselig, forteller Cedergren.

Med en stor omgangskrets av familier med «bobåter», og barn som digget å overnatte, ble det enkelt for paret å oppgradere.

– Da byttet vi til en Jeanneau Leader 9 sensommeren samme år. Jeg har alltid ønsket meg seilbåt, og var nok samtidig litt farget av en god kollega med en Bavaria Cruiser 37. Kona var ikke helt med på tanken om «livet på skeive» til å begynne med, men etter å ha vært med et vennepar som har seilbåt fikk vi prøve oss, og jammen falt det i smak. Da hun samme kveld sa «hvis vi skal ha seilbåt, så skal den ha lyst interiør», havnet motorbåten på Finn.no rimelig fort. Båten ble solgt i en fei, og jakten på seilbåt startet.

«Det som vippet i favør C38 var den enorme plassen, smarte løsninger, en båt som seilte godt og en veldig hjelpsom selger.»

Hvorfor endte dere opp med Bavaria C38?

– Vi vurderte flere modeller fra Dufour, Jeanneau og Bavaria, både nytt og lettere brukt. Det som vippet i favør C38 var den enorme plassen, smarte løsninger, en båt som seilte godt og en veldig hjelpsom selger. Jeg må også si jeg falt mye for C38’ens skrogform og innovasjonene til båten. Den brede hekken på båten gir veldig store akterlugarer, noe våre to barn setter stor pris på. Vi var jo også nye seilere, så det var viktig at båten var lettseilt og at den bød på gode løsninger som rullemast og enkel betjening.

Familien bestilte båten i august 2021 og fikk den levert 24. mars året etter.

Bruker dere båten mye?

– De siste årene har vi nesten vært ute hver helg mellom påske og høstferien i tillegg til tre-fire gode uker hver sommer. Vi forsøker å ha seilene oppe hver gang vi er ute, og har egentlig fått veldig smaken på stillheten, roen og aktiviteten seiling fører med seg. Jeg er veldig glad for at vi valgte å oppgradere seilene allerede ved bestilling, og gikk for sorte North Sails NPL Sport. Dette var en type seil Claes hos Bavaria Båt Norge hadde testet ut på deres C38 med gode resultater. Vi kjøpte også til en Code Zero fra North Sails, også den på rull, som vi er blitt veldig glade i. Sammen med storseilet er dette kanskje oftest i bruk siden det er så anvendelig. I fjor gikk vi også til innkjøp av en gennaker, som også har blitt et hyggelig bekjentskap, men der setter vi også grensa. Spinnaker føler vi blir litt mye å hanskes med sammen med barn og hund, humrer Joachim.

Hvor går turene?

– I helgene blir det oftest egen skjærgård i Vestfold eller innover Oslofjorden til Son eller Oscarsborg. I langhelger og sommerferier har vi vært nedover både svenskekysten og Sørlandet. Vi trives nok aller best i uthavn, enten på svai eller longside til et fjell. De siste to somrene har riktignok været skiftet en del, så da har det blitt en del gjestehavner også. Alle fem i familien er stort sett med. Gjennom vinteren venter vi spente på neste båtsesong, og båten skal pakkes ut i tide til påsken.

Lagt noen planer allerede?

– Absolutt! I år har vi foreløpig planlagt svenskekysten i påsken og sørlandskysten i sommerferien, så får vi se hva annet sesongen bringer. Bavaria-importøren i Norge har også vært flinke til å arrangere «seilrally» de siste årene der vi har deltatt, og det har vært en veldig fin erfaring. Nå får vi se om vi drister oss til å stille til start i Færderseilasen eller en annen regatta.

Avslutningsvis – har dere noen tips til andre som vurderer å kjøpe ny båt?

– Bruk tid, sjekk ut løsninger og tenk på hvordan dere ser for dere å bruke båten. Hva er viktig for deg og dine? Det er gjerne slik at den smarte løsningen et merke har, finner du ikke hos andre og motsatt, så det er viktig å vekte hva man setter høyest. Og ofte er det slik at fabrikkmontert utstyr ender opp med både å bli rimeligere og bedre utført enn ettermontert.

Når du begynner å sirkle deg inn hva du kan tenke deg, ta en tur til en forhandler for å få se og oppleve båten. Sjekk ut omtaler på nett og Facebook, og ikke vær redd for å stille spørsmål. De fleste båteiere forteller villig om båten sin. Vi opplevde å bli tatt godt i mot hos flere båtmerker, men så var også en ærlig og imøtekommende selger grunnen til at vi valgte vårt merke og båt. Spør også om en prøvetur hos forhandler, og skal du kjøpe brukt så er jo det et must.