Over hundre døgn i «Tomboy»

Karin og Tom har funnet sin drømmeferie og avkobling fra hverdagen.

Det er surt og kaldt utenfor stuevinduet til Karin og Tom, med utsikt ut over Tønsberg tønne. Paret kan ikke vente med å få sjøsatt sin Marex 375 fra 2020.

– Heldigvis har vi båten innendørs i et varmt lokale med flere båtvenner side-om-side. Her har vi også kjøkkenkrok og båtpussen er blitt en sosial greie som gjør at vinteren går fortere, forteller de to.

En typisk båtsesong varer fra påske til slutten av september, og i løpet av det halve året tilbringer paret om lag 120 overnattingsdøgn om bord.

Kjøpte første båt som 17-åring

– Dette er hytte og stor avkobling. Det fine med båtlivet er roen som senker seg når du kommer om bord, og i det du har fått fortøyd er det ingenting som må gjøres. Det er total hygge og avkobling, forteller Karin Irene Singstad.

Hun er fra Trøndelag, oppvokst med et båtliv som stort sett dreide seg om fritidsfiske med familiesjarken fra hytta på Frostad. Tom har et langt båtliv bak seg, var på første båttur som ett-åring og skaffet seg båt med overnattingsmulighet allerede som 17-åring.

– Jeg har gode minner fra familieferie med båt i en uke eller to om gangen, men den standarden og komforten vi har nå kunne vi bare drømme om. Den har naturlig nok endret seg markant med årene, forteller Tom Kjær Johannessen.

Overrasket med ny båt

– Du går de naturlige gradene, og finner ut av hva du savner underveis. Så oppgraderer du, men duverden så stor glede jeg og vi har hatt av alle båtene og ikke minst av båtlivet. Da jeg var 25 år kjøpte jeg en Nidelv 28. Etter tretten år oppgraderte vi til byggenummer én av Nidelv 320, som jeg var med på å utvikle basert på mine preferanser, forteller Tom.

Og historien til hvorfor denne båten ble byttet ut er nokså artig:

– Sommeren 2020 hadde vi gjort båten ferieklar, og Tom skulle inn til Leangbukta for å få tak i nye batterier. Da kom han i kontakt med Atle hos Marex. Vi hadde lenge drømt om Marex 375, men ville ha båten med aksling. Tilfeldighetene skulle ha det til at det sto en leveringsklar 375 med nettopp strak aksel hos forhandleren. Tom kom hjem med nye batterier til glede for ny eier av Nidelv 320, og med en splitter ny 40-foter, forteller Karin.

Funksjonell bobåt

– Jeg hadde egentlig ikke trodd jeg kom til å kjøpe en ny båt igjen, men angrer ikke et sekund. Vi har fått nok et nytt båtliv som varer enda lengre enn tidligere. Denne båten har lukket bakdør og gjør at vi kan stenge kulden ute og ha det mer komfortabelt året rundt. På varme sommerdager er det store luker i taket og da åpner vi opp. Vi setter også stor pris på alle de praktiske løsningene om bord, all stuveplassen og at det faktisk er behagelig å bo om bord over lengre tid. Den er enkel å bruke, og har brede og gode dollbord på sidene, sier Tom.

– En av mine favoritter er den store salongen helt akter, spesielt på varme dager. Da åpner vi taket og klapper inn kalesjen, og vipps så har vi en fantastisk og sosial uteplass. Det samme må vi kunne si om badeplattformen, supplerer Karin.

Trives best ute

Sandefjordparet bruker båten svært flittig gjennom sesongen. Til anker på holmer og skjær og i gjestehavner langs med både sørlands- og svenskekysten.

– Vi trives aller best ute i det fri, særlig nå som vi har fått oss gummijolle, men tilpasser det litt etter tid på sesongen og værforholdene. Det er aldri kjedelig på båttur. Vi har også fått mange gode båtvenner vi møter i havner som vi vender tilbake til. Det blir både jolleturer, kortspill, grilling på svaberget, gåturer, restaurantbesøk og bryggeslangen.

– For meg som elsker å lese er dette helt prima, uavhengig av vær og vind. Ingenting er som å lese om bord når det er ruskevær utenfor og vi får elementene tett på, mimrer Karin.

– Dessuten har vi alt om bord som vi har hjemme, med fullt utstyrt bysse, TV, internett, varmt vann, dusj, salonger og gode senger. Å se solen gå opp og ned fra forskjellige plasser i skjærgården er alltid like vakkert, forteller Tom.