Weekendcruiseren vi har ventet på

Dette er nok båten mange overnattende Nordkapp-eiere har ventet på. Nye Noblesse 830 bygger videre på smarte løsninger fra sine søsken, og resultatet er en stor og romslig weekendcruiser.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden 3-2022

Vi har tidligere testet de to mindre båtene i daycruiser-serien til Nordkapp, Noblesse 660 og 720. Båtene har nok appellert til mange med sine sportslige linjer, sjøegenskaper og mange smarte og sosiale løsninger, noe de også har vunnet bransjepriser for. Nå kommer et etterlengtet flaggskip i serien med langt større bovolum, og som tar Nordkapp inn i et voksende segment av større day- og weekendcruisere.

Noblesse 830 er 8,30 meter lang (27 fot) og gode 2,92 meter bred, og er godkjent for ti personer. Da kommer det godt med at uteplassen fremstår som gedigen for sin størrelse, og som grovt estimert har sitteplasser til åtte-ni personer. Det er ypperlig om båten skal brukes til koseturer eller utflukter i skjærgården med mange venner. U-sofaen har tre gode L-vinkler og høye seterygger. Ved å flippe et par mindre puter tilside får du også enkel passasje til badeplattformen – med to behagelige sitteplasser og eget putesett, i kjent Nordkapp-stil. På hver side kan også en liten pute flippes til side for enklere adkomst om du ligger longside – og du slipper å fjerne en større pute eller tråkke rett på dem.

Kjente linjer: Nyheten har klare likhetstrekk med søsknene Noblesse 660 og 720.

Funksjonell cockpit

Ved å vippe et par av seteryggene fremover får du tilgang til en smart fenderoppbevaring med mulighet for å knyte fast fenderen. Dermed kan du bare vippe fenderen ut og eventuelt justere høyden. Det er også rikelig med solid oppbevaringsplass under sittebenkene, tilgjengelige uten å måtte ta av putene.

Noblesse 830 har et singel førersete i fartsretning og to sitteplasser i kjøreretning på babord side. Her kan seteryggen justeres slik at du får en komfortabel liggeplass som en del av salongen, og med ekstra puter får du også en solseng for to. Bysseseksjonen på styrbord side har god arbeidshøyde og inkluderer på vår testbåt et bluss, en vask, kjøleskap og ekstra arbeidsflate ved å flippe opp et sidepanel. Byssa har også et oppbevaringsrom med to hyller. Ideell for en weekendtur, men for gastronomiske opplevelser må du være kreativ – på linje med de fleste andre båter i denne klassen. Båten kan leveres med Webasto varmeapparat som også gir varmtvann.

Sosial plass

Etter å ha testet båten en dag og ser konseptet over ett, er det ingen tvil om at dette er blitt en sosial båt for flere personer. Båten har to gode sitteplasser på badeplattformen, mulighet for solseng i salongen i tillegg til mange sitteplasser og gode vinkler, og solseng på fordekk med justerbar rygg. Cockpiten og salongen er dyp og føles trygg for mindre barn. En annen detalj det er verdt å legge merke til er enkel adkomst fra cockpit til fordekket gjennom gode trinn og åpning i frontruta, og med et solid rekkverk.

Også førerposisjonen er det lite å sette fingeren på etter en dags prøvetur. Her har du valget mellom en eller to 12-tommers kartplottere fra Garmin, plassert i fin og oversiktlig høyde. Det samme gjelder gass- og girspak montert på et behagelig armlene, trimplan, motorinstrumenter og øvrige brytere. Det er også fine oppbevaringsmuligheter for mobil og andre småting i konsollen, lett tilgjengelig.

Helt annet bovolum

Mens alt har blitt mer voluminøst ute, er det virkelig store steget fra lillesøster Noblesse 720 mer synlig under dekk. Her har Nordkapp jazzet opp interiøret med delikat, dimbar belysning og lyst treverk. Store skrogvinduer sammen med takluke gir mye lys og en romslig følelse, ennå det ikke er ståhøyde her. Under dekk har du dobbeltseng forut, en sittebenk og en midtlugar for to barn eller personer som er glad i hverandre. Også her får du lysinnslipp med et smalt vindu mot cockpit, og selv om det blir lavt under taket er dette en av de bedre i klassen. Det samme må vi kunne si om toalettrommet, kledd i lyst treverk og med flere skap og bra med lagringsplass.

Forutsigbar i sjøen

Nordkapp Noblesse 830 er en av de båtene i klassen som tillater opptil 500 hestekrefter på akterspeilet, med 2 x Mercury V8 250 hk. som største motoralternativ. Vi har kjørt båten med minste motorrigg, en Mercury V8 på 300 hestekrefter. Den skyver båten opp i hele 42 knop på maks med to personer, noe som bør holde bra for de aller fleste. Per nautiske mil måler vi et forbruk på 2,3 liter, men i en marsjfart på rundt 24-26 knop leser vi 1,4-1,5 per nautiske mil. Vi opplever ikke båten med 300 hk. som den mest sporty og raskest akselererende, men noterer en nesten ikke eksisterende planingsterskel. For de spesielt interesserte kan vi i den anledning ta med at neste trinn på motorvalgene er Mercurys nye V10 på 350 eller 400 hestekrefter.

Viktigere er at Noblesse 830 nærmest ikke har planingsterskel, og planer nesten ved 15 knop, og det gir også en upåklagelig sikt for fører og passasjerene. Båten virker myk i sjøen, legger seg godt over i sving og er ellers forutsigbar å manøvrere.